Servis
0 377 150 060

Neváhejte nás kontaktovat jakýmkoli níže uvedeným způsobem

0 377 150 060* *PO - PÁ od 08:00 do 17:00 hodin

Kompletní sada "Panovnice Alžběta"

  • Císařovna Sissi, nejkrásnější žena své doby
  • Poprvé jako kvalitně zušlechtěná 4dílná kompletní sada
  • V celosvětovém měřítku omezeno na 1 837 kompletních kolekcí
  • Doručitelné do 7 dní

Celková cena: 6780,00 Kč
Ušetříte 0,01 Kč

Ceny včetně DPH plus náklady na dopravu

Panovnice Alžběta, císařovna Rakouska, přezdívaná také "Sissi", byla povážována ve své době za... více
Kompletní sada "Panovnice Alžběta"

Panovnice Alžběta, císařovna Rakouska, přezdívaná také "Sissi", byla povážována ve své době za jednu z nejkrásnějších žen.

Alžběta Rakouská, rozená Alžběta Amálie Evženie von Wittelsbach, vévodkyně bavorská (* 24. prosince 1837 v Mnichově, Bavorské království; † 10. září 1898 v Ženevě, Švýcarsko), byla princezna z vévodské vedlejší linie Falc-Zweibrücken-Birkenfeld-Gelnhausen z rodu Wittelsbachů, od roku 1854 císařovna rakouská až do sňatku se svým bratrancem Františkem Josefem I. a od roku 1867 apoštolská královna uherská. Sourozenci jí říkali Sisi, od filmu Ernsta Marischky se jí říká také Sissi.

V 16 letech se provdala za 23 letého císaře Františka Josefa a stala se nejmilovanější a nejkrásnější císařovnou v historii Rakouska. Díky svatběs císařem Františkem Josefem byla také nejvlivnější ženou celé Evropy. Uvnitř ale byla neklidná a neúnavná až do své smrti.

Dne 10. září 1898 opustila císařovna kolem půl druhé odpoledne hotel Beau-Rivage v Ženevě, aby se připojila k parníku Genčve, na kterém měla v úmyslu pokračovat v cestě do Caux. Když se procházela po promenádě u jezera Quai Mont Blanc v doprovodu své dvorní dámy Irmy Sztárayové, vrhl se na ni italský anarchista Luigi Lucheni a zabodl jí do srdce špičatý pilník. Vpich bodné čepele byl tak malý, že si ho císařovna nevšimla a myslela si, že ji útočník pouzeudeřil. Znovu vstala, poděkovala všem kolemjdoucím, kteří přispěchali na pomoc, a povídala si s Irmou Sztárayovou o incidentu. Elisabeth pokračovala v chůzi ještě deset minut. Krátce poté, co parník odplul, se zhroutila. Její poslední slova prý zněla: Ale co se mi stalo? Loď se vrátila na přistávací plochu a císařovna byla na provizorních nosítkách přenesena do hotelu. Všechny pokusy o resuscitacibyly marné. Poslední pomazání jí v hotelu udělil kněz. V úmrtním listu je uvedeno, že Elisabeth zemřela ve 14:40. Bylo jí 60 let.

Podle vlastní výpovědi při výslechu chtěl Lucheni původně zavraždit prince Filipa Orleánského. Protože však narychlo změnil své cestovní plány a do Ženevy nedorazil, vybral si Lucheni za svou oběď Alžbětu poté, co se dozvěděl o její přítomnosti v Ženevě.Lucheni byl za vraždu odsouzen na doživotí. Dne 19. října 1910 byl nalezen oběšený v temné cele.

Podrobnosti
Vydání: 1 837 kompletních sad
Váha: 4 x 100 g
Materiál: Pozlacená měď , barev. potisk
První ražba v roce: 2017
Přední strana: různé
Zadní strana: Elisabetha Imperatrix
Kvalita : leštěné razidlo

Unser Service für Sie

FAQ’s und Mehr

Telefonische
Beratung

01805-312-512* *14 Cent/Min. a.d. Festnetz; max. 42 Cent/Min. a.d. Mobilfunk> Jetzt anrufen oder Kontaktanfrage senden
Zobrazeno